Vilka köksknivar bör man äga?

De flesta har nog ägt en hel del köksknivar genom åren. Många håller så klart riktigt länge, speciellt om man är duktig på att slipa dem emellanåt. Men det händer ju ibland att man köper en ny även om man inte riktigt behöver den. Ska man dock titta lite närmare på vilka knivar man faktiskt använder i köket kan man snabbt märka att en del ser mycket mer användning än andra.

Knivsätt är väldigt vanliga i butiker och av god anledning. Det är ofta de knivarna som vi använder mest som kommer i dessa set och man får ju då även knivarna i en och samma stil. Inte nödvändigt så klart, men det ser snyggt ut när man har dem i ett knivblock eller kanske uppsatt på en magnetlist.

1. En (eller två) kockknivar

Kockkniven är en väldigt mångsidig kökskniv och klarar av att skära, hacka och tärna alla möjliga råvaror. Det breda bladet och svängen längst eggen betyder att man lätt kan arbeta med råvaror i många olika storlekar. Kockknivar kan variera en hel del i längd och det finns absolut fördelar med att ha både en kort och en lång.

2. En sågtandad kniv

Sågtandade knivar är vad vi ofta använder att skära bröd med. Men den kan ha många andra användningsområden. Vare gång man ska skära något som är mjukt men har ett hårdare eller segare ytskikt är den sågtandade kniven nästan alltid det perfekta redskapet.

3. En skalkniv

Skalkniven är troligtvis den minsta kniven i köket och användningsområden är ju klar och tydlig utifrån namnet. Den kan dock även vara bra för mindre råvaror som chilifrukter eller vitlök. Att försöka skära dessa med en stor kniv är alltid lite mer besvärligt.

4. En filékniv

Filékniven är kanske inte en lika använd kniv som de ovanstående. Men alla som ofta finner sig köpa färsk fisk och kyckling kan dra stor nytta av filéknivens flexibla blad.