Vardags- eller festdukning?

Måndag till torsdag så blir det som oftast vardagsdukning när middagen ska serveras. Fredagsmiddagen kanske kan bli lite extra fin då det är starten på helgen. Under helgen så kanske finporslinet ska plockas fram och det ska ska bli festdukning. Det hela kan se olika ut hos oss alla och vi har nog våra favoriter då det kommer till just dukningen.

Kanske det är så att vi blivit lite less på de husgeråd och porslin som vi har. Ta en titt online på vad som erbjuds. Där kanske ni hittar något som ni tycker om och skulle vilja köpa in till ert kök. Det som ni hade som festporslin tidigare kanske ni kan börja använda till vardags efter att ni köpt nytt. Tallrikar, glas och bestick är kanske annars det minsta som vi förnyar oss med. Men visst skulle det vara trevligt att nästa gång det bjuds hem till fest få duka upp med något nytt porslin.

Då köket blivit hemmets hjärta hos många så är det trevligt att få duka upp med sitt fina porslin då det är helg och speciellt om det är bjudna gäster som kommer på besök. Förutom det nya fina porslinet så gäller det att få till dukningen så det känns lite extra festligt. Att vika servetter kan vara en kosta och för dig som vill lära dig hur du viket servetter till din nästa fest kan ta en titt på nätet. Kanske Franska Liljan är lite för avancerad? Testa i alla fall och se om det lyckas. Skaffa dig linneservetter så känns bara det lite extra festligt.

Har det planerats förrätt är detta alltid en chans att göra det lilla extra. En mindre förrättstallrik ovanpå den vanliga tallriken och mindre förrättsbestick utanför de vanliga kommer ju alltid vittna om en liten finare tillställning. Och medan man i regel inte har en efterrättstallrik framme samtidigt som de andra, är det ju vanligt att lägga fram en efterrättssked ovanför tallriken. Ett extra glas eller två är ju också på sin plats. Ska de serveras vin måste det ju även finnas ett vattenglas redo bredvid.

På bordet i stort går det ju så klart också att anpassa dukningen. Vad sägs om en vacker ljusstake med vackra levande ljus som belysning. Eller en extra speciell duk som passar perfekt till tillfället. Och då har vi inte ens kommit in på hur blommor och andra växter kan förgylla dukningen på ett eller annat sätt.