Tårtor och kakor

En av de populäraste tårtorna som varje år ställs fram på många fikabord runt om i Sverige är prinsesstårtan. Oftast pryds den av en liten marsipanros eller liknande, vilken ofta är mycket eftertraktad av de som ska äta tårtan.

En klassisk prinsesstårta består av en tårtbotten med vispad grädde, vaniljkräm och glasskräm där alltihop sedan täcks av ett grönt marsipantäcke, som kan vara bestrött med florsocker samt spritsat med smält choklad. En prinsesstårta kan även innehålla sylt samt ha ett rosa marsipantäcke och då ska den egentligen kallas ”operatårta”.

Namnet prinsesstårta kommer av att hushållsläraren Jenny Åkerström, vilken bland annat undervisade de svenska prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, i sin Prinsessornas nya kokbok hade med receptet på ”Grön tårta”, som var det ursprungliga namnet på prinsesstårta.

En annan klassisk tårta är den tyska Schwarzwald-tårtan. En riktig Schwarzwald består av en fluffig chokladbotten där körsbär tillsammans med körsbärsmarmelad utgör mellanlagren. Därefter garneras den med körsbär och grädde.

Schwarzwald

Namnet kommer ursprungligen från körsbärsbrännvinet man brukar stänka på tårtbottnen som heter Schwarzwälder Kirchwasser.

I Sverige har vi vår egen variant av Schwarzwald-tårtan. Denna är ganska olik originalet, då den består av marängbottnar, vilka är varvade med vispgrädde. Därefter garnerar man med riven choklad och ofta också med chokladflarn längs sidorna.