Svenska Desserter

Efter att ha ätit middag så kan det vara väldigt gott med en efterrätt, frågan är bara vad man ska göra för svensk efterrätt. Det finns mycket gott att välja på och vi kommer att presentera några favoriter här.

Tobleronetårta

Har man lite mer tid så kan man baka en tårta och då kan en tårta med Toblerone vara vara något nytt och annorlunda.

Glass med varm hjortronsylt

Har man inte lika mycket tid så kan de allra enklaste som varm hjortronsylt och glass, vara en mycket god och uppskattad efterrätt. Det enda man behöver göra är att värma på sylten och servera med vaniljglass.

nyponNyponsoppa

En annan dessert som kanske inte känns så exklusiv är nyponsoppa i ett glas med klassiska små biskvier och kanske en liten glasskula i men är god och gör säkert många äldre påminda om sin barndom.

Fattiga riddare

Här följer ett recept på fattiga riddare som är en klassisk svenska dessert.

Vad du behöver

  • Mjöl – två och halv deciliter
  • Grädde – en deciliter
  • Ägg – tre stycken
  • Mjölk – fem deciliter
  • Salt
  • Strösocker

Du behöver även:

  • Vetebröd – ca åtta skivor
  • Strösocker – en deciliter
  • Malen Kanel – två matskedar
  • Smör – att steka i
  • Sylt – av något slag

Hur gör man då fattiga riddare?

Vispa ihop äggen, grädden och mjölken till en slät smet. Sedan så tillsätter du socker, saltet och mjölken. Den smeten behöver en timme på sig att svälla.

När timmen gått så skär vetebrödet i lagomt tjocka skivor, 2 centimeter kan vara lagom. Låt skivorna ligga i smeten i ungefär tio minuter.

Nu steker du vetebrödsskivorna i en stekpanna med smör så de får en gyllenbrun färg, vänd sedan det stekta brödet i en blandning av kanel och strösocker.

Så är det bara att servera dina Fattiga Riddare och njuta tillsammans med någon god sylt, förslagsvis jordgubbssylt.