Svensk julmat

Nu närmar vi oss julen och självklart så måste vi skriva om lite traditionell Svensk julmat, det skiljer sig beroende var du befinner dig i landet vad som finns på julbordet, men vissa saker finns överallt. Alla har vi våra favoriter på julbordet, vilken är din?

Framförallt så är det själva julmaten på julafton som vi vill skriva om, inte allt som serveras runt om på restauranger betydligt långt före själva julaftonen. På ett klassiskt julbord så är det mycket som är gjort på griskött. Vi har julskinkan och julkorven. Det finns sylta, köttbullar och prinskorv. Sedan kommer vi till fisken som består av inlagda sillar framförallt. Men också strömming och lax, på vissa platser även ål. Lutfisken är ett måste för många och den ska självklart serveras med vit sås.

Efter man proppat i sig av allt detta goda så kan man antingen vänta en stund eller så går man på Ris á la maltan direkt som får lägga sig som ett lock på all den goda julmaten man fått i sig. Som dryck så är det många som tycker att julmusten är det enda som behövs men många föredrar julöl, mumma eller svagdricka som dryck till måltiden. Snaps kan också vara uppskattat på julbordet.