Svensk husmanskost

Även om Sverige under de senaste årtiondena fullkomligt överösts med matinfluenser från nästan alla delar av världen är det fortfarande traditionell svensk husmanskost som står på borden i många svenska kök till vardags. Den ursprungliga betydelsen av ordet husmanskost är ungefär den mat man åt på landet, det vill säga den som var enkel och billig. Idag innefattar benämningen snarare traditionell vardagsmat.

Köttbullar

När man hör ordet husmanskost tänker nog de flesta på köttbullar med antingen potatis eller potatismos samt en gräddsås. Och detta stämmer ganska bra överens med vad husmanskost är. Även falukorven får betecknas som klassisk svensk husmanskost och som dessutom är en produkt som har sitt ursprung i Sverige.

Ärtsoppa är en annan svensk klassisk rätt som egentligen alla borde äta på torsdagar för att det är så fantastiskt gott och givetvis då tillsammans med pannkakor. En annan rätt besläktad med pannkakan är raggmunken som i princip är en pannkaka fast där man även har riven potatis i smeten.

En rätt som kanske inte är så vanlig, men som var betydligt vanligare förr och som fler borde prova på är kroppkakor, som även dessa görs på potatis, och då mosad sådan, samt mjöl som blandas till en deg. Efter det formas små bollar som fylls med en blandning på stekt fläsk samt lök och som därefter kokas tills dess att de flyter upp från kastrullens botten. Vill man ha riktig goda kroppkakor ska man även steka de efter detta så de får en härligt gyllenbrun yta.