Soppor

goda-sopporSå här inför hösten kan det alltid vara gott med en riktigt god och varm soppa framför allt när kylan gör sig påmind. Soppor kan varieras i princip hur mycket som helst. Det finns verkligen soppor för alla smaker. En annan fördel med soppa är att det går att äta både som förrätt och huvudrätt eller som en mindre rätt om man bara känner för att stoppa i sig något.

Fisksoppa är en av de godaste typer av soppor med sin tydliga smak av hav och strand. För att lyckas med en fisksoppa är en bra fond ett måste, allra helst gör man den själv, men färdig koncentrerad fond från affären går bra det med. Undvik helst buljongtärningar så långt det går, utan gör istället en egen fond, det är inte alls så svårt som det låter.

En riktig god fisksoppa kan göras på någon form av torskfisk, exempelvis sej, torsk eller kolja, samt räkor och musslor. Fördelen med att ha räkor i soppan är att man på ett mycket enkelt vis kan göra sin egen fond. Börja med att skala räkorna, ett halvt kilo är lagom, och ställ in de skalade räkorna i kylen till dess att de ska användas.

Fräs sedan räkskalen tillsammans med en morot och en lök. Låt fräsa i några minuter och fyll sedan på med en skvätt vitt vin och vatten så att det nästan täcker. Tillsätt därefter lite timjan och låt koka upp. Låt allting sedan stå och småkoka någon kvart. Sila sedan av och låt stå. Fonden är klar.
Sedan går det alldeles utmärkt att variera fisksoppan efter tycke och smak. Huruvida man vill ha grädde eller inte i soppan är upp till en själv. Grädden gör soppan krämigare och är dessutom en utmärkt smakförstärkare. Utöver det kan man ha i exempelvis lök, morötter, paprika, vitlök, saft från citron eller apelsin, fänkål eller chili.

En annan soppa som är god och enkel att höra i hösttider är en svampsoppa. Extra gott blir det ju såklart om man plockat svampen själv. Snabbaste sättet att göra svampsoppa på är att börja med att fräsa lök tillsammans med svampen och sedan fylla på med grädde. När soppan kokat upp och fått stå och puttra i en tio minuter är det bara att mixa den samt smaka av med salt och peppar och man har en god och härligt krämig soppa.