Olika matkulturer

MatkulturÄr man intresserad av mat är det inte speciellt svårt att hitta inspiration då hela världen fullkomligt kryllar av olika matkulturer. I princip varje land har sin helt egna specifika matkultur.

Den matkultur som ligger oss svenskar närmast år såklart vår egen. Svensk matkultur kan även likställas med det som kallas för husmanskost. Utmärkande för det svenska köket är det frekventa användandet av bland annat fläsk, grovt spannmål, potatis och rotfrukter.

De två kanske mest kända svenska rätterna är falukorv och så givetvis köttbullar, som de flesta i världen förknippar med det svenska köket. Historiskt sett har också det svenska köket hämtat en hel del inspiration från utlandet. Ett exempel på detta är kåldomar, som ursprungligen är en turkisk rätt.

Det italienska köket och den italienska matkulturen har ända sedan den gjorde sitt intåg i de svenska köken under 1950- och 1960-talet varit mäkta populär. De två rätter vi svenskar kanske främst förknippar med Italien är pasta och pizza, dock finns det såklart en hel uppsjö med andra spännande italienska rätter.

Utmärkande för Italien är att landet egentligen har någon enhetlig matkultur, utan denna kan variera ganska mycket beroende på var man befinner sig i landet. Dock finns det såklart vissa saker som är gemensamma som exempelvis pasta som är frekvent förekommande, aningen mer i söder än i norr ska sägas, där även risotton förekommer flitigt. Sammanfattningsvis så är det italienska köket ett av de mest variationsrika och det är svårt att inte tycka om det då utbudet som sagt är oerhört brett.

Ett annat land från vilket det kommer mycket spännande mat är Turkiet. Den som gillar välkryddad mat lär inte bli besviken av det turkiska köket, då detta är välkänt för att innehålla mycket chili och vitlök med mera. Utmärkande för mat från Turkiet är också det flitiga användandet av grönsaker och framför allt lök som i stort sett ingår i varje rätt.

Några kända turkiska rätter är bland annat den välkända kebaben, köfte, som är ett slags köttbullar gjorda på lammfärs samt börek som kan liknas vid en pirog.

Thailändsk mat är något som blivit väldigt populärt i Sverige på senare år och detta är inte så konstigt då det thailändska köket bjuder på väldigt mycket gott i alla möjliga former. Utmärkande för just det thailändska köket är bland annat att maten ofta är välkryddad, dock finns det en hel del maten som är betydligt mildare i smaken.

Vanligt förekommande är soppor av olika slag som exempelvis Tom Yum Gung och Tom Kha, vilka bägge innehåller citrongräs.