Nötkött och temperatur

Det är många som har skräckhistorier om hur snett grillningen gått. Köttet blir inte som man tänkt sig, ibland blev det hel genomstekt trots att man siktade på medium, andra gånger lyckades man mot förmodan bränna sönder den fina köttbiten helt och hållet. Men kan man sina temperaturer kommer man att kunna undvika många misstag.

nötkött_346479011

De följande temperaturer är bra guidelines när det gäller nötkött:

  • Rare 55ºC
  • Medium rare 58-60ºC
  • Medium well 60-65ºC
  • Well done 70ºC

Men man brukar även tipsa om mer specifika temperaturer när det kommer till varje styckningsdel också. Detta är de temperaturer som lämpar sig bäst för dessa delar, vill man ha de lite blodigare kan man alltid hålla sig till de undre graderna eller kanske till och med lägre. Det är upp till var och en.

För att hålla reda på exakt vilken temperatur man har måste man ju naturligtvis ha rätt verktyg för detta. Webbutiken Kitcha har ett flertal köttermometrar man kan ta sig en titt på.

Men nu till själva köttet. Här kommer några av de mest populära bitarna, hur man bör tillaga dem och vilken temperatur man ska satsa på:

  • Oxfilé – 53-70ºC. Är den redan skivad bör man grilla den direkt på hög värme. En hel oxfilé bör dock brynas först till den fått en fin yta varpå man stänger av brännarna och låter den indirekt grillar i ca 40-50 minuter.
  • Entrecôte – 55-70ºC. Direkt grillning i 250-300ºC med locket stängt. Sänk sedan till mediumhög värme och lägg på köttet. Vänta två minuter, vänd på köttet och vänta två minuter till. Gör man detta en gång har man en riktigt fin medium rare stek.
  • Fransyska – 60-75ºC. Fransyska tillagas bäst med långsam indirekt grillning i ca 130ºC. 1-2 kg kommer att ta några timmar.

Men en köttbit ska ju även kombineras med annat för att göra en riktigt härlig måltid. Söker man recept kan man hitta många bra på Recepten.se.