Mordgåta vid middagsbordet

När du bjuder hem kompisarna på middag är det dags att dricka ett gott glas rött och prata om livet goda och dåliga sidor. Det är trevligt och helt normalt. Men varför inte göra det lite mer speciellt några gånger om året och slå på stort? En av de roligaste middagsbjudningarna du kan skapa är att kombinera god mat och gott sällskap med maskerad och mord?

Mordgåta

Du kan köpa mordgåtor på nätet som ni ska utspela tillsammans. Många av dem är speciellt utformade att spelas vid middagsbordet. Det finns till och med förslag när förrätt och middagen ska serveras. Tanken är att du skickar med deras roll tillsammans med inbjudan. Där står all information som de behöver veta för att delta: historien bakom allt och vem de ska spela. Det finns enklare gåtor som du kan dela ut och läsa väl samlad på plats, men för en helkväll ska ni satsa på en större gåta.

Maskerad

Meddela i förväg vilken karaktär som personen ska spela. Du behöver inte ge hela bakgrundshistorien om du inte vill, den kan komma i ett senare brev. Så länge de får veta vilken roll de har kan de börja söka efter en passande dräkt. Du som är mest insatt och som ska hålla i bjudningen har som uppgift att dekorera och skapa en miljö som passar gåtan. Utspelar det sig på 20-talet eller i en futuristisk värld? Befinner ni er i ett slott eller gränd?

Maten

Helt plötsligt står maten inte längre i fokus för bjudningen, men spara inte på krutet för det. Om ni leker Agatha Christie och löser en mordgåta på 20-talet borde maten reflektera detta. Servera en klassisk 4-rätters middag med recept från den tiden. Befinner ni er i 50-talet kan ni servera en festlig förrätt med räkor och en middag med helstekt kyckling. Är ni tillbaka på 1800-talet behöver ni bara titta igenom ett avsnitt av Historieätarna för att ta reda på vilka recept och råvaror som var populära på den tiden.