Mat till barnkalaset

Det finns mycket man bör tänka på inför ett barnkalas och vad man ska bjuda på för ätbart är förstås en av de sakerna. Beroende på vilken ålder barnen är i och hur länge kalaset kommer att vara så finns det flera olika alternativ att välja bland.

Mat på kalasetÄr det frågan om ett småbarnskalas räcker det kanske med lite småkakor och en tårta medan ett kalas för äldre barn gärna får innehålla en lättare lunch för att barnen ska orka leka och hålla humöret uppe. Pannkakor eller korv med bröd är två enkla och uppskattade alternativ och är något barn i behov av specialkost är det enkelt att lösa det med dessa rätter. Pannkakor kan lagas på lakotsfri mjölk och glutenfritt mjöl och korven går att byta ut till soja- eller halalkrov.

Vill man erbjuda lite nyttigare lunch kan man istället satsa på kyckling och ris med lite sås. Det är snabblagat och kyckling får en underbar smak om man tillagar den i ugnen.

När det kommer till tårtan så kan man välja mellan att köpa en färdig tårta från närmsta konditori eller baka en egen personlig tårta. På ICA:s hemsida finns flera bra och enkla tårtrecept för dig som tycker om att baka eget. Alla barn är dock inte särskilt förtjusta i tårta. Det kan därför vara smart att ha ett varierat utbud av kakor, bullar eller muffins så att alla kan hitta något de tycker om. Kom ihåg att allt inte behöver vara hembakat. Stressa inte för mycket över bakningen om du inte är den typen som gillar att stå i köket. Köpta kanelbullar och mariekex går minst lika bra. Saft passar utmärkt som dryck till tårtan.

Här kan man också skapa nyttigare alternativ om man så vill. Mariekex är så klart lite nyttigare än cupcakes och gräddtårtor. Det går också att ha en exotisk bricka med fruktskivor istället. Ananas och vattenmelon är minst lika gott som en bulle. Köp sockerfri saft till kalaset eller erbjud mjölk. Små barn ska inte äta så mycket socker så varje nyttigare genväg man kan ta är så klart bättre.

Tonårsbarn brukar ofta vilja ha en liten fest på kvällen istället för ett kalas. Då kan det vara mer lämpligt att bjuda på godis och snacks istället för bullar och kakor. Tårtan är förstås obligatorisk även på tonårskalas. Saften kan man byta ut till läsk. Gör i ordning största rummet i huset och koppla in ljudsystemet så ungarna kan lyssna på sin favoritmusik. Hyr några filmer som de kan se senare på kvällen och låt ungarna fura ifred. Under tonåren är alla föräldrar väldigt pinsamma så stör så lite som möjligt så blir det färre sura miner och bråk.

När man kommit underfund med vilken typ av kalas man ska styra upp och vet vad man kommer att bjuda på kan man börja fundera över dukning och dekoration. På Internet hittar du allt du behöver för att duka inför kalaset. Där hittar du även andra bra produkter för kalaset såsom serpentiner, inbjudningskort och maskeradkläder. Äldre barn kanske vill ha något lite coolare såsom pirater och monster. Äldre barn kan tänka sig några ballonger men inte mycket mer. En festlig sak är att ta in björkkvistar och dekorera dörrkarmar och bord med. På vintern kan man använda sig av grangrenar istället.