Italiensk Mat

ParmesanostDet italienska köket är något som vi svenskar ända sedan spaghettin och pizzans ankomst på 1960-talet hållit kärt och fortsätter att göra så än idag. En ingrediens som är mycket vanlig inom det italienska köket är parmesan och inte då bara som ett tillbehör att strö på spaghettin och köttfärssåsen.

Parmesan, eller Parmigiano-Reggiano som är det egentliga italienska namnet, tillverkas i och kring trakterna Parma och Bologna i norra Italien. Parmesan är faktiskt det franska namnet på osten från början. Genom en speciell tillverkningsmetod får osten sin hårda karaktär. Parmesan använda nästan uteslutande i matlagning.

På pasta och i pastarätter är parmesan ett näst intill givet inslag, antingen att strö på strax innan servering eller i smält form i en god pastagratäng med broccoli, svamp och andra delikatesser.

En rätt där parmesan passar alldeles utmärkt är i en risotto. En risotto kan varieras i oändlighet, i princip är det endast fantasin som sätter gränser. En typ av risotto som är väldigt och som också är väldigt god att göra är svamprisotto. Fräs lök en liten lök tillsammans med någon svampsort, exempelvis champinjoner eller kantareller. Tillsätt efter ett par minuter 2-3 dl ris, matvete fungerar också alldeles utmärkt, och låt allt puttra tillsammans i någon minut.

Tillsätt sedan 2 dl vitt vin och låt koka upp och därefter 1 dl vatten och lår koka till all vätska kokat in. När all vätska kokat in häll i riven parmesanost, ungefär ett par dl, tills dess att man är nöjd med smak och konsistens. Risotton ska vara krämig och med en tydlig ostsmak. Smaka därefter av med salt och svartpeppar och servera tillsammans med en härlig ärt som ruccola eller färsk persilja.

Ett annat gott sätt att använda parmesan i matlagning är genom att fylla olika ingredienser med parmesan. Till exempel så är kycklingfilé fylld med en fyllning på parmesan och persilja väldigt gott. Skära en skåra i filéerna och fyll med parmesanblandningen. ”Sy” därefter ihop filéerna med en tandpetare och bryn de lätt. Häll sedan lite vatten i pannan och låt filéerna stå och puttra i 15-20 minuter. Servera tillsammans med en god sallad. Fler goda recept och annan information om just parmesan hittar du här.