Göra matlagningen lite lättare

3333766-sea-food-chowder

Matlagning är inte roligt och intressant för alla: för många är det ett nödvändigt ont. Det kan vara speciellt tufft för dem som har småbarn och stressig vardag. 

Planera menyer

Försök att hitta några lediga timmar på helgen och skriv upp alla maträtter som familjen tycker om. Gör ett dussintals veckomenyer och skriv upp på små kort. Varje vecka kan ni leta igenom dessa menyer och välja ut en som passar. Då vet ni vad ni ska äta under hela veckan och kan förbereda inför veckan redan på söndag.

Leta snabba maträtter

Bara för att maträtten är snabblagad betyder det inte att den är ohälsosam eller består helt av halvfabrikat. Det finns flera maträtter som går snabbt att laga och som hela familjen tycker om. Om man har menyn planerad kan man tina upp råvaror på morgonen innan man går till jobbet och sätta igång när man kommer hem.

Köpa kassar på nätet

Du kan köpa färdigpackade matkassar på nätet som räcker till hela familjen för en hel vecka. Eftersom man får hem alla middagar behöver man inte handla lika mycket på affären och det väger upp för kostnaden av matkassarna. Man tror att man förlorar pengar på kassarna, men oftast blir det billigare då man inte handlar saker man inte behöver och impulsköper varor som aldrig äts upp.

Laga mat tillsammans

Har man äldre barn i hemmet kan man göra matscheman som bestämmer vem som ska laga maten. Man behöver bara följa menyn och recept så det är enkelt för även den mest okunniga kocken att laga en rätt. Ett annat alternativ är att alla hjälps åt: någon steker, en annan hackar en sallad och de andra dukar fram. Samma sak efter maten, alla hjälps åt att städa undan och göra köket rent.