Franska desserter

Gourmet DessertFinns det en godare avslutning på en riktigt fin supé än en härlig dessert, och varför då inte en fransk sådan. Frankrike är något av dessertens hemland och den franska gastronomin erbjuder hundratals goda anrättningar. Många av de är faktiskt heller inte så svåra att göra på egen hand.

En klassisk fransk dessert som är fantastisk god är parfait, som är en slags glass. Till skillnad från vanlig glass omröres den dock inte under infrysningen och får på så sätt en aningen mer isig karaktär än vanlig glass. För att göra parfait krävs egentligen bara äggulor, socker, florsocker samt grädde samt någon härlig smaksättare som exempelvis jordgubbar eller hallon. Fördelen med parfait är dessutom att man inte behöver någon glassmaskin för att själv kunna göra desserten.

Crème Brûlée är en annan fransk dessert som nästan alltid går hem. Precis som med parfaiten är den ganska enkel att göra. Allt som behövs är egentligen äggulor, grädde och socker. Utöver det även någon god smaksättare som finrivet citronskal och någon god likör, gärna den italienska mandellikören Amaretto.

En annan fransk dessert som är härlig och passar när som helst är exempelvis de små kakliknande härligheterna petit-chouxer. Namnet betyder ordagrant ”små kålhuvuden” på grund av dess utseende. Petit-chouxer består av en smördeg med ägg och de fylls sedan med valfri ingrediens, oftast är det grädde smaksatt med socker och apelsinlikören Cointreau samt något bär som jordgubbar eller hallon.