Desserter

Att äta en smaskig dessert efter en god middag är som bekant väldigt gott och det roliga är ju att det finns så väldigt många olika typer av goda desserter och dessutom från olika länder.

Svenska desserter

Till skillnad mot en del andra länder så har vi i Sverige inte så värst många desserter som är typiskt svenska, dock finns det några stycken, vilka å andra sidan är riktigt smarriga. För många så räcker det med glass och hjortronsylt eller någon form av tårta. Den mest kända är troligtvis ostkakan som åts redan på 1500-talet och som innehåller mjölk, ostlöpe, vetemjöl, ägg och socker med mera.

Den mest kända formen av ostkakan är den småländska som till skillnad från hälsingeostkakan innehåller mandel. Ostkaka serveras oftast med sylt. Det går också att servera den med den lite ovanligare kanelsåsen, vilket är väldigt gott.

Utöver ostkakan är ett exempel på en riktigt svensk dessert saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka som den också kallas eftersom den ursprungligen kommer från just Gotland.

Italienska desserter

Olika typer av italienska desserter finns det gott om. Flera av de italienska desserterna har en bas på gräddmjölk och ägg som exempelvis gelato och panna cotta. Andra välkända italienska desserter är bland andra tiramisu som bland annat innehåller savoiardikex och espresso samt zabaglione eller sabayon, som är en typ av kräm vilken traditionellt serveras med färska fikon.

crepesFranska desserter

Precis som med allt annat i det franska köket finns det gott om franska desserter eller vad sägs om klassikern crepes suzette, som är en crepes, liten pannkaka, som serveras tillsammans med en apelsinsås med likör i. Efter att apelsinsåsen lagts på crepen flamberas denne och därefter äter man hela anrättningen. Andra exempel på franska desserter är den puddingliknande creme brulée, äppelpajen Tarte Tatin samt den glassliknande parfait för att nämna några.

Spanska desserter

Även i det spanska köket finns en hel del desserter. En av de kanske mest kända är Crema Catalana, som påminner en del om creme brulée, dock är smaken annorlunda då den innehåller kanel, vanilj och citron. En annan klassisk spansk dessert är flan som är en slags pudding vilken kan smaksättas med allifrån citron och apelsin till kaffe och brandy.